27 October 2012

Kenapa pakai macam ni?

Bismillah.

Dalam kesibukan melayan Internet, membelek buku rujukan, membelek nota, rasa nak update blog membuak-buak pulak. Sejujurnya, aku agak 'slow' dalam mengulangkaji subjek Children's Literature. I do have my own reason why. Agak peribadi bagi aku tapi cukuplah sekadar dicoretkan dalam jurnal peribadi bukan di sini. Whoopss. Ter'reveal' sesuatu di situ. Yup. I do keep my own journal. Diari? Mungkin juga. Itu cara aku menulis apa yang berlaku dalam kehidupan seharian. Sometimes, brainstorming on something that you do daily is good, you know? Mungkin, suatu hari nanti aku akan baca balik apa yang berlaku dalam hidup aku. That time, I may be smiling, crying, recalling, touched perhaps? Aku pun tak tahu. Okay, itu sekadar mukadimah. Maaf ye.

To read something is my daily routine. Tak pernah sekali pun terlepas, insyaAllah. Aku rasa seronok macam ni. Ada sesuatu yang aku dapat dari hasil pembacaan aku. Ada satu entry yang buat aku berfikir panjang. Hem. Fenomena di Facebook, Instagram dan sebagainya. Argh! Macam-macam. Dan ada lagi satu entry yang mendatangkan rasa 'sesuatu' dalam diri aku.

Dulu, aku pun pernah mempunyai typical mindset terhadap orang yang bertudung labuh. Pada pendapat aku, semua yang bertudung labuh tu adalah mereka yang bergelar ustazah. Yup. Itu yang aku ingatkan dalam diri. Masa tu, diri yang masih mentah selalu sangat fikir benda tu. And it keeps repeating in my mind. Bila berhadapan dengan golongan yang bergelar ustazah, macam tu lah jadinya. "Owh, tudung labuh. Biasalah, ustazah." And another thought was semua yang bertudung labuh tu adalah budak sekolah agama. How typical I was. Racist secara halus? Mungkin juga. Entah. But as time passes, aku sedar yang tudung labuh tu bukan dikhaskan untuk para ustazah semata-mata, bukan juga untuk para pelajar sekolah agama. Tapi, tudung labuh tu hak semua yang bergelar Muslimah. Aku pernah kongsikan pengalaman aku dalam entry ini.

Teringat satu entry yang aku pernah baca di blog Dr.Cinta. Berubah bukan secara drastik tapi satu persatu. Sejujurnya, aku segan bila masuk bab pakaian. Aku rasa, sesuatu yang tak kena bila pakaian aku ketat, tudung aku pendek, kaki aku didedahkan, lengan aku dinampakkan. Entah. Aku rasa malu tengok diri aku sendiri depan cermin. Aku rasa aku buruk sangat. Kenapa tiba-tiba aku macam ni? Persekitaran yang banyak menyedarkan aku. Orang-orang di sekeliling yang banyak menyedarkan aku. Pembacaan aku yang banyak membuatkan aku terfikir. Dan, kakak-kakak senior termasuk naqibah aku yang banyak menyedarkan aku akan sesuatu hakikat yang aku kena terima yang aurat wanita tidak sepatutnya didedahkan. Kadang-kadang, aku malu bila tengok kaum sejenis aku berpakaian ketat. Bila ke pusat beli belah ke apa, tempat awam dan sebagainya, bila nampak je, entah lah. Aku rasa malu nak tengok. Aku bukan lelaki tapi kenapa mesti malu? I can't give any reasons for that but it's what I feel. Maaf. Asif. I'm sorry.

Sumber: Google
Dear self, as a Muslimah, you have to remember that the future depends on who you are today. One day, your children will call you, 'ummi'. Your zauj will call you 'zaujati'. One day, you're going to be the ancestor to a group of human beings. Who are they? They're the future generation. It's like a light bulb. Without it, you'll sit in darkness, you see nothing. Without you, they are just nobody. The future is in your hand. Think wisely, behave nicely. Avoid what you should avoid. Do what is necessary.

Action speaks louder than words. Indeed. Kalau sekadar cakap nak buat itu buat ni, ubah itu ubah ini, tak guna juga tapi hasilnya? Habuk pun tadak. Itu kata-kata yang lazim kita dengar, betul? Banyak yang perlu dijaga. Bukan setakat pakaian. Banyak sangat. I'm in a process of trying, adapting and doing it consistently. Bukan senang nak ubah apa yang dah sebati dengan hidup kita. Bukan senang nak tarbiyah diri. Bukan senang, bukan senang. Kadang-kadang, aku takut juga dengan persepsi manusia. "Alah, bajet alim. Alim-alim kucing. Bajet ustazah." or whatever it is. Yup. I'm scared. Tapi bila aku fikir balik, sampai bila aku mesti takutkan persepsi manusia but at the same time, I forgor that HIS perception worth everything?

And to me, personally, to dress according to syariah is a requirement, it's a choice and it will never be a compulsion to those who really follows what Allah has stated in the Quran. 

Dalam kesibukan membina identiti diri, aku takut aku lupa yang aku buat benda yang tak sepatutnya. Contoh? Upload gambar posing sana posing sini. Argh! Fenomena zaman sekarang. Facebook, Twitter, Instagram dan sebagainya. Aku takut aku leka dengan perkara macam tu. Taksub sangat nak tunjuk dekat orang lain, "hey, look here. this is me!" Bila aku cek balik akaun yang aku ada, malu bukan kepalang. I should do something to this, that, here and there. Maaf. Diri aku bukan untuk tatapan umum. Gambar bersama kawan-kawan mungkin aku kongsi,gambar beramai-ramai mungkin ya. Tapi, perseorangan, aku rasa tak sesuai. Control yourself, control yourself. Hem. Banyak sangat benda bukan-bukan yang aku buat. 

And Encik Fudhail. Aku rasa, ada hikmah kenapa Allah jauhkan kami. Ada hikmah aku tak jumpa dia secara langsung, orang kata, keluar dating ke apa, never dan InsyaAllah tak ada. Ada hikmah juga kenapa kami berhubung sekali dua kali dalam tempoh sebulan atau lebih. Berkawan, kenal hati budi. Apa yang bakal berlaku akan datang, Allah punya rencana yang lebih menarik. InsyaAllah. Manusia hanya mampu merancang, tak gitu? Allah nak pelihara aku. Allah pun nak pelihara dia. Dear self, jangan ikut sangat nafsu remaja. Takut suatu hari nanti, kau sendiri yang bakal merana.

I choose to be like this. I choose to wear like this. Bukan sekadar ikutan, tapi kerana satu kesedaran. Bukan juga satu paksaan tapi satu kemestian. Kenapa aku kongsikan di sini? Maaf. Bukan nak menunjuk. Lagipun, berapa kerat je manusia yang tahu kewujudan blog ni. Yang baik kita ambil sebagai pengajaran, yang kurang baik tu kita sama-sama jauhkan.

Buat kamu, kamu, kamu dan kamu yang bergelar sahabat, doakan aku agar terus istiqamah. Dan aku doakan agar kau dibukakan pintu hati olehNYA. One fine day, InsyaAllah.

Sadaqallahulazim.

6 comments:

  1. I'm so in love with your writing! beautifully written. thumbs up! kmk share keh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you kak izyan..yg mana ktk patut kongsi,silakan.kmk sekadar menulis pengalaman dirik :)

      Delete
  2. InsyaAllah dik.. hari ya pasti tiba..
    Suatu hari Allah akan ringankan hati untuk ke arah itu..Paksa diri boleh, but jangan rasa terpaksa..

    kmk doakan ktk akan jadi seperti apa yang ktk harap.. ^_^

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...