08 September 2012

An Ounce of Pressure

Bismillah.

Semenjak kes yang terjadi minggu lepas, aku dan kawan-kawan terpaksa 'berhempas-pulas' cari makanan. Susah juga bila kafeteria tak beroperasi but what to do? no choice. pandai-pandai lah. Yang penting bersih. Hehe. Dan alhamdulillah. Baru menghabiskan 3 hari puasa di bulan Syawal. Akhir-akhir Syawal baru nak berpuasa kan? Nak buat macam mana. Hari tu ada sedikit 'kekangan'. Tak apa lah. Niat tu yang paling penting. Buat kamu, kamu dan kamu yang masih berpuasa, selamat menunaikan ibadah Sunat.

An ounce of pressure? It's originated from a title of a short story during my foundation year programme. Actually, it's a story by Alice Munro, An Ounce of Cure. Would you like to read it? So, go google it on your own. Hehe. Why pressure? Biasalah. Minggu lepas raya adalah minggu-minggu yang penuh tekanan. Hectic weeks! Rasa macam tak menang tangan siapkan segala assignment yang terbengkalai. Jujur, aku berzombie hampir tiap minggu. Dah lah bermata empat, ni dah macam panda pulak dah. Pakcik Shahril cakap mata burung hantu. Ye kot. Seangkatan dengannya.

Maybe I should do this next time.
Sumber: Google

Pepatah Melayu, "patah tumbuh hilang berganti"

Believe it or not, the Malay proverb that I wrote above is not just about humans or people but in my dictionary, it refers to mountain of assignments that need to be completed. Portfolio dan portfolio, presentation dan presentation, essay dan essay! Itu part yang paaaaaalingggg sakit. Haha. Sometimes, I didn't realise that I crack my head for thousand or perhaps double thousand words essay. Siapa cakap nak jadi cikgu ni senang? Kecewa juga lepas baca blog Cik Liyana hari tu. Kami bakal cikgu ni pun dah terasa 'bahang' jadi cikgu inikan pulak cikgu-cikgu yang mengajar? Bagi aku, siapa pun kita, apa pun kerjaya kita, niat kita yang paling penting. Selagi niat kita tak betul, kita takkan dapat apa-apa. Satu lagi, selagi kita tak tahu apa yang orang lain rasa, apa yang orang lain lalui, kita tak ada hak nak pertikaikan apa yang dia buat. 

And I really like this quote,"you just know my name but you never know my story"

Kalau boleh, elakkan lah menulis menggunakan emosi ni. Aku pun kalau boleh nak elakkan daripada benda-benda macam ni. Hehe.

p/s: jadi engineer tak boleh, jadi arkitek tak boleh, jadi pilot tak boleh jadi cikgu je lah..dapat doktor sorang pun dah cukup dah..ehem..hehe..guwau guwau :P

Sadaqallahulazim


4 comments:

  1. Insyaallah dapat doktor tuu. Pray hard and work smart okay ;) hehe.

    ReplyDelete
  2. biasa lah tu... assgment byk pun trunsing, tak byk pun runsing gak..;hihi...

    hahaha...nak doktor ja..yang biasa2 tu, kesian diorg, xde sapa nak :P

    ReplyDelete
  3. ehem..encik shinji ni..haha..mmg tgh runsing pon

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...