03 August 2012

cita-cita bukan setakat satu cita-cita

Bismillah.

14 Ramadhan 1433 Hijrah. Alhamdulillah. Cepat betul masa berlalu. Tick tock tick tock. Time is running out. Meh, nak cerita sikit. Semalam dah share pasal pointer. Hari ni pasal kawan-kawan sekolah pulak. I mean my ex schoolmates. Segan! Cemburu ada lah sikit tapi bukan cemburu buta tau! hehe. I'm happy with what they had achieved. Most of them are now in different continents all over the world. Some in Asia, some in America, some in Europe and so on. Ada yang di tanah Arab. India. And so on. Fuhh. They are so fortunate. Ada yang nak jadi doktor, engineer, itu ini itu dan ini. Fuhh. Awesome. Tapi awesome tak semestinya OSEM kan? hehe.

Aku terfikir. Once we finished with our studies, we're going to work in different fields. Indeed. Semua orang ada cita-cita tapi bagi aku, kerjaya orang boleh jadi kerjaya kita juga. Do you believe it? You have to 'cause everyone can do the same thing as long as you're willing to do it. Aku bakal cikgu tapi aku boleh je jadi doktor. (ehem..macam tak ada kerja lain..doktor juga..hehe)..aku boleh je jadi engineer..Aku boleh je jadi arkitek..Tapi doktor tarbiyah, engineer tarbiyah, arkitek tarbiyah..Orang selalu kaitkan dakwah dengan ustaz ustazah, orang yang mendalami ilmu agama, imam-imam or penceramah or pendakwah bebas dan sebagainya. Tapi kita tak terfikir pun yang semua orang boleh jadi da'ie. Allah dah tetapkan yang kita manusia adalah khalifah. Tapi kenapa nak sempitkan minda, sempitkan skop kerjaya dakwah tu untuk ustaz ustazah saja? 

Majalah Jom isu yang lepas. Mendalam kan maksud statement ni? :)


Even here. We can't depend too much on those who are taking Pengajian Agama and Bahasa Arab. Habis tu, budak-budak TESL, BM, and other major courses tak boleh? Open your eyes widely. Open your mind. Don't close it. Jangan berfikiran sempit. Islam is a way of life. It's a deen. It's for everyone. We are sharing the same thing. Tapi satu je. Jadi khalifah untuk diri sendiri dulu. InsyaAllah :)

p/s: Ahad ni kena shopping raya. Minggu depan kena submit assignment, balik Bintulu, and pergi sekolah for my second SBE. wonderful. I have no time. Bukan excited tau tapi time is precious. Oh yeah.

Sadaqallahulazim.

2 comments:

  1. btol tu...jgn sempitkn pemikiran...sesiapa sja blh dakwah...sampaikn ilmu walo 1 ayat..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...