11 July 2012

cikgu oh cikgu.

Bismillah.

Sepanjang aku belajar, aku selalu dengar pesan dari pensyarah. They said, "never judge your students".."never underestimate your students".."treat them equally".."avoid being bias".."never being unfair to your students"..satu yang paling aku ingat adalah contoh yang Dr.Wong bagi, "you have a student who has a father who is a prisoner. then one day he makes a mistake and you simply says 'like father like son'..you're judging him based on what his parent did"..betul lah kan? kadang-kadang kita tercakap macam tu. tak kisah lah kat mana tapi it's what we usually did when someone did things wrongly. A successful teacher will be able to treat his or her students equally. Indeed. Aku belum cukup berpengalaman sebab aku masih dalam proses belajar. Cuma, aku sentap sikit bila pensyarah cakap macam tu. 'Cause it reminds me of my school time. Tiba-tiba aku sebak. Bila balik bilik, ada juga aku cakap benda yang sama dengan roommate sampai tak sedar yang kami 'terkongsi' cerita pasal layanan cikgu ni.

Sumber: Google

Down the memory lane...

Dulu masa kat sekolah, aku kira slow kalau bab Add Maths. Tak tahu lah apa punca dia tapi aku tak pernah lulus kalau bab Add Maths. Satu, mungkin aku tak pernah nak berusaha. Tapi aku ada sebab kenapa aku jadi macam tu. Aku lulus masa SPM je tapi tu pun sekadar cukup makan. Entahlah. Aku tak pernah menyesal pun sebab I know who I am and I know what I did. Aku ingat lagi, kawan yang duduk sebelah aku memang excel kalau bab Add Maths ni. Masa tu kami tengah buat latihan. Tak lama lagi nak SPM. Kawan aku tak minta ajar pun tapi cikgu tetap tunjuk kat dia langkah yang betul dan aku pulak terkial-kial buat satu soalan tu. Aku nak cakap macam ni, "Cikgu, boleh ajar saya?" tapi tak terluah di mulut pun. Stuck kat hati je. Cikgu tak ajar aku pun. He left and taught others at the back. Masa tu aku rasa nak nangis je sebab aku pasti sangat-sangat cikgu tahu pencapaian aku macam mana. Masa kelas Add Maths spontan aku jadi pendiam. I seldom came up to the front, I rarely volunteer myself to solve the Mathematical problems. Jarang sangat. Aku down bila kelas tu mula. Aku down bila buat latihan. Aku down bila jawab exam. I never pass the paper. Macam yang aku cakap tadi. Aku lulus masam SPM je. Satu perbezaan yang sangat ketara adalah Add Maths aku dapat G and I got A+ for my BM. Orang mungkin akan cakap, "alah, BM kan senang. Sapa-sapa pun boleh skor." It's not about the subject but it's about your attitude. Yes. Your attitude counts. Dear cikgu, tak pernah pun salahkan cikgu. I didn't blame my teacher for that. Mungkin salah saya yang tak pernah nak berusaha. And here, in IPG, I still learn Maths although I am not good enough. 

Entahlah. Bila pensyarah sebut pasal keadilan semua tu, aku selalu teringat zaman sekolah. It's just how it appears. I never ask for it to come up in my mind. Some may blame the teacher for not being fair to the students but sometimes it's the student's fault too. We will never know. A fact that we can't deny is we all do the mistakes. Error free? It's impossible.

p/s: flu.batuk.suara jadi garau.rawr.

2 comments:

  1. fuyooo A+ bm...patutlah ayat novel mantap...tahniah

    ReplyDelete
  2. ish dia ni..pnya la byk crita sedih a+ bm tu jg yg dia komen

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...