24 June 2012

Hijrah Diri..bilakah..

Bismillah.

Dalam beberapa hari ni, banyak benda yang aku nampak. Bila nampak aku terfikir sesuatu. Biasalah kan, di Facebook. Dah jadi satu kebiasaan bila kita tekan butang share and let them know that you're sharing something that will benefit them. Sometimes, it's a guide. Mungkin ada di antara pembaca yang akan rasa tersindir tapi tak salah rasanya kalau kita kongsi sesuatu. Teringat perbualan antara aku, Kak Sumi, Kak Atiq dan Kak Amal beberapa hari lepas. Masa tu belum masuk waktu Isyak. Cerita pasal tudung. Aku pun tak ingat siapa yang mula dulu sebab ada di antara kami yang cakap tudung yang Kak Sumi pakai tu cantik. Bila dah balik dorm, entah apa yang aku dan Kak Sumi bualkan tapi satu yang aku ingat,

Kak Sumi: kamek sejak rapat dengan Adib, baruk kamek pandei pakei tudung (tudung labuh)camtok. Terikut-ikut.Try lah, ma. and bla bla bla.

Entah bilalah kan. A friend has a great influence on our attitude. Bila sebut pasal aurat, aku rasa banyak lagi yang aku kena perbaiki. Bertudung tu memang lah bertudung tapi rasanya ada beberapa perkara yang aku tak jaga. Apa perkara tu, let me keep it within myself. Kadang-kadang, terfikir juga. Kalau orang lain boleh buat kenapa kita tak boleh? hehe :)

Sumber: Google

Dan kisah cinta yang tak tahu arahnya ke mana. Rasanya hampir sebulan juga orang tu tak ada khabar atas beberapa sebab yang tertentu. Orang tu bukan sihat sangat. Entahlah. Harap dia okay je. Dah takde pape yang aku boleh buat selain doa. Kuliah dah mula, assignment tak lama lagi adalah tu. Kalau aku mix up hal studi dengan hal peribadi, tak ada guna juga kan. Harap aku terus kuat. Tu je lah. Teringat dengan kata-kata Kak Sumi.

Kak Sumi: Ma, sik nampak pun kitak sedih-sedih.

Aku senyum je lah. Tak ada guna juga kalau orang lain nampak. Kalau kita sabar, I believe someday, somehow, Allah will grant us with something. I believe in Allah more. Typical statement isn't it? Tapi betullah. Itu je yang ada :)

Sadaqallahulazim.

8 comments:

  1. insyaAllah segalanya dipermudahkan..semoga terus kuat kak..study2 juga..doa2 juga..and jaga kesihatan juga :) La tahzan.

    ReplyDelete
  2. naim: syukran dik..naim pun sama..jg kesihatan..almaklumlah org baru lepas operation kan..

    ReplyDelete
  3. InsyaAllah Emma, mun niat bagus, Allah akan permudahkan.. Pray the best untuk kitak..

    ReplyDelete
  4. kak sheeda: thank you so much kak. harap cmya lah. lmk dh xjenguk blog kitak.kmk jarang dh bw kinek :)

    ReplyDelete
  5. semua dh doakn untuk dia..so comment dalca hnya 1..untunglah tahu bahasa sarawak..hehe

    ReplyDelete
  6. trima kasih..pa yg untungnya tau bhs swak?sy ke awk? :P

    ReplyDelete
  7. dia lah...kamek suka belajar bahasa loghat di malaysia!!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...