11 May 2012

random post! bear with it

Bismillah.

Random post as usual.I have nothing to share this time but I still want to share.Life is so beautiful by the way.Hehe. I will be sitting for my exam next week. It's the final exam for this semester. Can't believe it! I almost finish my first year of degree but there are still a lot to be learnt. Can't be doubted. Erm, am I ready for it? It's better to keep the answer within myself. *blush blush* ececece..To all the teacher trainees, all the best for your exam. 

Hurm, ada tips before exam tak? These are few things that I practised since my school time. Depends dengan orang juga sebab the way we study and the way we manage our study week will never be the same. 

  • Kalau tak uzur syari'e, jangan tinggal solat. Kalau boleh, buatlah amalan-amalan sunat. Kalau aku, aku amalkan solat hajat. Sejak dari zaman sekolah lagi. Dekatkan diri dengan kalam Allah, InsyaAllah membantu :)
  • For your revision, jangan baca teks tapi faham teks. Sometimes, it's good to memorize but it's just for certain people. Kalau aku, faham dulu baru boleh hafal. Bergantung kepada subjek juga.
  • Jangan belajar saat akhir tapi belajar lah hingga ke saat akhir.
  • Jangan stress sangat sebab nanti satu benda pun tak masuk
  • Jangan lupa minta mak dan ayah korang doa untuk korang. Berkat tau doa mak ayah ni.
  • Jangan lupa call mak ayah before and after exam. Takkan bergayut ngan pakwe makwe boleh tapi mak ayah tak boleh?
  • Masuk dewan peperiksaan, langkah kanan dulu ye.

Source: Google

Hehe. Macam lebih kurang je kan tapi yang aku amalkan tu lah. InsyaAllah membantu.

Twist!

2 weeks left then it's holiday. Yay. Tak sabar nak balik. Rindu. Nak makan, tidur, sembang dengan mak ayah, main ngan anak buah and everything about home. Well, USRATI WAJANNATI.. BAITI WAJANNATI.. Tak sabar.. Siap dah check-in.. Terbayang airport + rumah instead of terbayang dewan peperiksaan..keh keh keh..


Syukur alhamdulillah hari ni dapat berita dari Encik Fudhail. Lebih seminggu juga tak contact. He's still in Egypt. I hope that everything will be fine. Rindu tapi nak buat macam mana. Huhu. Sorry sayang sebab kali ni tak boleh nak tolong. Huhu. Rasa bersalah.

That's all.

Sadaqallahulazim.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...