29 May 2012

Makan ikut suka?Tak boleh!

Bismillah.

Teringat satu artikel yang aku baca but it was in English. So, let me simplify it and translate it into BM. 

Di Perancis
Satu kebiasaan yang hanya dipraktikkan di sana. Roti(bread) diletakkan terus di atas meja tanpa pinggan atau apa-apa alas. Benda ni bukan sahaja diterima malah menjadi satu kesukaan masyarakat di sana. Di sana, roti tidak dimakan sebagai 'appetizer' tapi dijadikan salah satu sajian utama atau bersama keju. 


Di Chile
Di tempat lain, makan french fries menggunakan tangan adalah satu yang biasa tapi di Chile, it is considered as bad manners! fuhh. Jadi kena makan guna garfu dan pisau lah :P


Di Itali
Kalau anda berada di Itali, elakkan minum cappuccino pada waktu petang lebih-lebih lagi 3 petang. Ada sesetengah yang percaya minum cappuccino pada waktu petang boleh menyebabkan sakit perut. It's a big NO-NO bila minum waktu petang atau lewat malam. Ada yang minum masa sarapan pagi sahaja lepas tu diorang tak minum atau makan apa-apa lagi dah. Agak-agak, korang tahan tak? Personally, aku rasa aku tak leh tahan kot.

Di China
Never use your chopstick to point at someone. It is a serious TABOO. fuhh. 


Di India
Indians guna tangan kalau nak makan. Jangan guna tangan kiri untuk makan sebab tangan kiri hanya digunakan untuk 'bisnes'...ehem...haha


Di Jepun
Tak payah fikir pasal etiket ke apa sebab Japanese tak kisah pasal slurp slurp semua tu. The louder you slurp the more you show your appreciation towards the food. Wow. Macam iklan mee slurppp kat TV plak kan.


p/s: lapar tak?ngeeee 

Sadaqallahulazim

2 comments:

  1. haha..serius roti tu lah rutin harian kami di morocco cuma lbh pnjang dan bsr...

    ReplyDelete
  2. lah..yeke?haha..kne mkn atas pinggan jg eh?hehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...