27 February 2012

Susahnya nak jadi cikgu English[under pressure]

Bismillah.

Menuntut ilmu adalah satu tuntutan dalam Islam.Malah,menuntut ilmu itu adalah salah satu daripada fardhu kifayah. Berdosa seluruh masyarakat itu sekiranya tuntutan ini tidak dilaksanakan. Nauzubillah. Entry ni sekadar meluah perasaan. Orang bahasa memang kurang bab kira-kira atau ilmu hisab ni. Aku tak terkecuali sebab kalau bab Matematik, aku kira slow lah juga. Tapi kalau basic tu, boleh lah. Tak adalah sampai 1 + 1 pun aku tak tahu nak buat. Tapi, kalau soalan Add Maths atau yang sewaktu dengannya, aku surrender terus sebab aku memang tak mampu.

Sumber : Google

Siapa cakap menuntut ilmu tu senang? Kadang-kadang memang sakit lebih-lebih lagi bila kita tak faham. Kenapa eh tiba-tiba aku cakap pasal ni? Sebab ada satu subjek yang aku rasa aku tak boleh nak catch up. Rasa macam belajar Add Maths balik walaupun pada hakikatnya tak ada langsung kira mengira, tak ada langsung penggunaan kalkulator dalam subjek ni. Subjek apa? Literary Criticism. Huhu. Bukan senang nak buat analisis. Bukan senang nak kritik. Bukan senang nak aplikasikan teori yang ada ke dalam cerita. Entahlah. Aku tertekan. Bila aku tahu esok ada subjek tu, aku rasa badan aku macam lemah. Ya Allah. Teruknya aku. Nak buat assignment pun macam tak tahu nak mula dari mana. Nak pilih cerita pun aku jadi blank. Dulu masa zaman sekolah, kita kurang didedahkan kepada perkara yang lebih kepada 'critical thinking'. What to do? Struggle on your own. Itu je kunci utama.

Kadang-kadang rasa macam nak nangis. Huhu. Sometimes I do cry when I am alone. Hoho. Release tension. Tak apalah. Pepatah Melayu, "bersusah-susah dahulu,bersenang-senang kemudian.

sadaqallahulazim.

2 comments:

  1. sory lah..nanti dalca tag yer nama erma...hehe,btw cita pasal math,jom uji otak erma jap di blog dalca..hehe,sama plak tuh cita pasal math..walaupon asal cita menuntut ilmu...

    ReplyDelete
  2. hehe....sy gurau je lah..haha..ok,pas ni akan ku terjah..weee :P

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...