18 December 2011

Sayembara Puisi Peringkat Akhir 2011 - Tahniah IPG ku

Bismillah.

Malam tadi berlangsunglah satu pertandingan Sayembara Puisi Peringkat Akhir 2011 di TV2. Aku tumpang gembira sebab abang-abang, kakak-kakak senior dan seorang junior yang aku masih hormat sebagai seorang kakak sebab umur dia tua setahun dari aku telah mewakili negeri Sarawak dalam pertandingan ni.Walaupun tak menang apa-apa, tapi pencapaian sampai peringkat kebangsaan tu adalah satu penghormatan bagi IPG. Tumpang bangga la juga walaupun aku tak join. Hehe. 


Source : Google


Aku suka benda-benda macam ni. Dulu pernah juga join tapi dalam kem PLKN je.Haha. Masa tu orang-orang berpengalaman dari Dewan Bahasa dan Pustaka yang datang. Seronok giler jumpa sasterawan ngan sasterawati. Lagi seronok bila diorang buat persembahan live depan pelatih. Aku plak wakil kumpulan Tun Sri Lanang untuk puisi tradisional, nazam. Pendedahan tu dah cukup menarik bagi aku. Sekurang-kurangnya, ada pengalaman kan walaupun sikit. We usually say, "experience is the best teacher". Guess what, I won the competition. Pemuisi terbaik kategori puisi tradisional. Chewahhh. *Bangga jap* Haha. Jangan menyampah. Guwau guwau je :P

Apa-apa pun,tahniah,mabruk alaik,congratulations to our team, "Cikgu Sarawak" yang telah mewakili IPG Kampus Batu Lintang, Kuching untuk pertandingan malam tadi. To the winners, CM1B (First Place), Tanak Borneo (First Runner Up) and Pancha Mustika (Second Runner Up), congratulations. I really enjoyed all the performances.

sadaqallahulazim.

2 comments:

  1. thank you very much atas sokongan adik erma ngan kumpulan cikgu sarawak..kami sbnarnya xterlalu kisah dengan kedudukan tetapi meletakkan nilai pengalaman itu sebagai matlamat utama..pngalaman seumpama ini yg akan melahirkn guru yg kreatif dalam pembelajaran selain memupuk nilai cinta akan bahasa melayu di kalangan pelajar. jika dibandingkan dengan kumpulan lain yang mempunyai jurulatih profesional masing-masing, kami masih berpuas hati dengan hasil karya yang kami hasilkan sendiri bersama-sama ahli kumpulan dan sedikit penambahbaikan daripada beberapa pensyarah walaupun terdapat bnyak yg boleh dipersoalkan termasuklah konsep sayembara berirama yg sememangnya berbeza dengan konsep puisi dan lagu..kalau betul adik erma berminat dengan sayembara puisi ini, apa salahnya berjumpa dengan sesiapa diantara kami termasuklah lecture2 berkaitan. untuk tahun hadapan kita akan membuat ujibakat diperingkat ipg utk memilih peserta yg boleh diketengahkan. keutamaan diberi kepada yg boleh berpuisi dgn baik spt sajak, pantun, syair, nyanyian dsb..dan yg boleh bermain alat muzik spt gitar dsb..terima kasih sekali lagi atas sokongan. thun dpan jgn sik join k..:)

    ReplyDelete
  2. wow...the longest comment ever..mcm kak sue jak..hehe..insyaAllah..akan dipertimbangkan di masa akan dtg..tgk keadaan la cmnei..apa2 pun tahniah :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...