10 November 2011

Quote by Ustaz Hasrizal - It makes me think

Bismillah 

"Hari ini bukan sekadar Zulaikha dan wanita bangsawan terkena biusan cinta,malah segala yang berada di sekitarmu,merangsang diri untuk tunduk kepada desakan trend semasa ini.Jalan utk cinta dosa dan zina terbentang luas,berbanding jalan taat yg sulit dan penuh liku.Justeru,penjarakanlah dirimu dgn semangat Yusuf.Peliharalah kesucian dirimu dgn kesungguhanmu berpegang dgn tali Allah"


I got this quote from my junior from Kolej Tun Datu Tuanku Haji Bujang, my former school.It's a group on Facebook, the Alumni of PPIK where all the ex-leaders of the Muslim Students Organization gathered, sharing opinions, infos and also recalling the sweet memories of involving in the organization. A very meaningful quote indeed.

Kalau nak ikutkan,dunia zaman sekarang memang banyak sangat medium yang boleh mendekatkan diri kita kepada zina. Kadang-kadang, kita tak sedar pun like simple gadget such as handphone that we carry here and there everyday even can lead us to zina.Why?Tak perlu diterangkan panjang lebar sebab kita bukan budak kecik yang perlu diterangkan apa maksud zina.Betul tak?Aku terfikir,kenapa kita cepat sangat leka dengan benda macam ni? Okay, I used the word 'KITA' sebab aku tak terkecuali.Aku hanya seorang manusia biasa yang menulis di blog sendiri berdasarkan persepsi sendiri dan aku bukan lah cerdik pandai yang nak 'analyse' hal-hal macam ni.Sekarang ni,aku cuma berfikir.

the ugly illustration made by me.aku ada bakat sikit je dlm bidang seni ni.jgn kutuk ye :P


Sekarang ni, di laman sosial paling famous, Facebook dah banyak dah aku tengok. Fenomena terbaru. Nak kata benda ni baru wujud tak juga. Al-maklumlah, sekarang ni trend camera dslr semakin menjadi.Profile photos di Facebook semuanya dihiasi degan seorang insan yang berdiri di hadapan cermin sambil memegang camera dslr. Tak kisah lah siapa tuan empunya camera tersebut. Dekat Facebook, melambak page-page untuk di'like' bagi peminat-peminat seni fotografi.Bila like terserlah album-album yang memaparkan gambar-gambar para wanita yang beraksi di hadapan kamera.Bila mereka ni di'tag' oleh pemilik page tersebut,maka berlaku lah sesi komen mengomen di antara pengguna-pengguna Facebook.Selalunya yang aku tengok,model dalam gambar tu perempuan.Lelaki jarang-jarang bak kata P.Ramlee.Macam mana eh kalau dalam gambar tu perempuan Muslim tapi auratnya tak terjaga dan pada yang sama yang komen-komen tu adalah dari para lelaki ajnabi?Macam ada kaitan je dengan quote Ustaz Hasrizal ni je kan.Teringat anonymous yang komen kat entry aku yang lepas-lepas.

"xyah nak ikut trend sangat"

Hehehe.Kalau lah aku berpeluang tahu siapa anonymous tersebut,nak je aku cakap, " awak,benda yang awak cakap tu betul sangat." Kadang-kadang kita tak sedar kan apa yang kita buat.Kadang-kadang kita tak sedar pun benda tu jadi di sekeliling kita.

Ni sekadar pendapat ye bukan cetusan kontroversi semata-mata.Apa-apa pun,kata-kata yang dipetik dari Ustaz Hasrizal ni sangat bermakna especially pada kaum Hawa.Must remember that human will never be perfect.Ada kurang ada lebihnya.We will never reach perfection because there will always room for improvement.Jadi apa yang kurang tu perlu dijaga.Sometimes,kenalah berwaspada sebab takut apa yang kurang tu jadi lebih buruk kesan daripada anasir-anasir jahat yang kita tak sedar.Hehe.

sadaqallahulazim.


6 comments:

  1. haha..biarlah sang anon tersebut trs misteri..malu nak tunjuk diri sbb sya x spt kata2 yg diluahkan pun..huhu

    ReplyDelete
  2. aiks...ade rupanya..ahaha..okay,xpe..sama2 share pendapat rsnya x salah :)

    ReplyDelete
  3. haha..ntah mcm terbatuk2 plak kena sebut kat N3 erma..trs sang anon dtg merempit kat sini..salam perkenalan =)

    ReplyDelete
  4. hahaha..tu r psl..merempit ek?haha..x elok..mbhayakan nyawa..dosa kot..hehe..salam ukhuwah ya akhi ke ukhti?adehh..identity crisis ni :)

    ReplyDelete
  5. hahaha..ala merempit ke blog awak guna broadband jer..x membahayakan langsung line tenet org tau hikhik..no crisis2..me~miss anon..dushh mcm mkck enon plak

    ReplyDelete
  6. hahaha...anyway,thanks miss anon..sounds better isn't it? :D

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...