28 November 2011

Kepada mereka di luar sana yang suka dye rambut

Bismillah.

Guess what?Aku terbangun pagi-pagi.Encik Fudhail ganggu mimpi indah aku.Hehe.Patutnya buat lah tahajud ke apa pagi-pagi tapi aku pergi main blog plak kan.Female monthly public holiday memang tak boleh elak selagi seorang perempuan tu dianggap normal dan sihat walafiat.weee.tak paham?buat-buat paham je lah.I do have something here.Kisah orang yang diceritakan kepada aku.Pengajaran buat kita yang masih bernafas di bumi Allah ni.Apa yang aku post bukan nak buka aib orang cuma kadang-kadang tu aku agak beremosi.Maaf la ye.Can't help myself sometimes.Manusia biasa memang macam tu.Hehe.Owh.Pasal dye.Seriously,aku bukan lah seorang manusia yang suka tengok rambut warna-warni ni.Kita bukan orang barat nak rambut blonde ke apa.Hitam itu kan menawan.Aku tak pernah terniat nak warna rambut ke apa sebab bagi aku dah cukup cantik dengan warna hitam.Certain people will have different opinion.But I'm very certain of myself.Hehe.

Ni mak aku yang share.Hari tu aku dapat panggilan dari mak aku.Macam biasa lah tanya khabar then I was told that ada orang meninggal.Kenalan mak tapi anak dia yang meninggal.Kita tumpang simpati la kan di atas pemergian seorang lagi anak Adam.Dia meninggal sebab tiba-tiba jatuh pengsan kat tepi jalan kot.She was pregnant.Kalau tak silap dalam 3 bulan.Kesian lah kat laki dia.Anak tak sempat nak tengok dunia.He lost both at the same time.Takdir Allah kan?Tadi ntah macam mana mak aku boleh terkeluar cerita pasal dye rambut pun aku tak tahu.Maybe lepas tengok iklan kat TV3.Ni makcik kepada arwah yang cerita.Makcik dia cakap,arwah suka dye rambut.Memang selalu buat macam tu.Sampai suatu masa,dia tiba-tiba rebah on the way pergi rumah mak dia.Kalau tak silap arwah meninggal kat hospital.Makcik dia cakap punca arwah meninggal ialah bahan kimia dari dye yang ada kat rambut dia tu meresap ke dalam kepala sampai salur darah kat otak block sehingga berlakulah penghasilan darah beku dalam otak.Huhu.Sadis.Tapi tu lah hakikatnya.Semoga roh allahyarhamah dicucuri rahmat.Amin.

Will you look like this?Haha.Terima kasih Google.

Bila makcik arwah dah cerita pasal punca rebah tu,dia cerita plak pasal adik ipar dia.Lebih kurang juga.Jenis yang suka dye rambut tapi nasib baik dia sedar awal.Dia(seorang lelaki) suka tukar-tukar warna kot.Ntah.Aku pun tak tahu.Suatu hari tu kepala dia bernanah dan luka-luka.Effect sampai ke muka.Mak cakap muka dia macam kembang dan nampak lain sangat.Bila check pergi doktor,doktor tanya lah ada dye rambut ke tak. Then, doktor tu bagitahu punca kepala dan muka dia jadi macam tu sebab bahan-bahan kimia dari dye yang dia guna. Lepas tu, doktor tu bagi injection ngan ubat kot. Errrr,ntah macam mana orang inject kat kepala. Takut plak. Adik aku pun ada masa mak aku cerita pasal lelaki ni.Bukti disokong oleh adik lelaki aku sebab dia kenal dengan orang ni.Dia pun ada terserempak. Adik aku cakap muka dia nampak lain sangat-sangat. Sekarang, he's getting better.

Moral of the story,jangan dye rambut.Kan senang?Hehe.Dah elok hitam nak warna-warni plak. Islam dah anjurkan kita untuk tutup rambut yang terdedah kan? Ada hikmah ada rasional ada kaitan semua tu. Saja nak berkongsi.

sadaqallahulazim

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...