22 July 2011

I can be your Jekyll,I can be your Hyde;Cerita Nasi Lemak,cerita Doktor Sombong.

Bismillah.

Hey dusty zone.I'm really sorry 'cause I didn't do the 'make over' session with you.I'm quite busy with my lectures,Bulan Kesenian Islam,Tennis and bla bla bla..Guess what?I'm learning tennis this semester...It's cool,fun and everything!Can't describe how but what I know is I like it.Feels like I'm the next Sharapova..Haha..kidding

Okay.First.We learnt Language Support and at the same time,we drink coffee because Mrs.Loo was willing to 'donate' some packets of 3 in 1 coffee to us..Haha..Thanks madam for your act of kindness.

A meaningful title isn't it?Yes it is because I have something to share here.I would like to start with the good side of me.It's Jekyll.Some might not know who the 2 persons are.It's actually a book written by Robert Louis.I learnt in secondary school when I was in Form.There's a movie about it and I watched it once.

Jekyll's side :
It was on Wednesday I think.Can't remember which day but what I knew is I just finish my coffee and nasi lemak.So I went to the washroom just to wash my hands and my spoon since that we were asked by Mrs.Loo to bring our own mugs and spoons.

Twist.

Ada sorang makcik cleaner.I don't know why.Aku kesian sangat tengok certain of them.And she's one of them.Dia selalunya bersihkan Blok A so I used to see her there.A Malay woman.Dia tanya aku something bila dia nampak aku basuh tangan dengan sudu. (Dalam Bahasa Sarawak tapi aku translate pergi BM lah.Lagi senang)
        " Cikgu,nak nasi lemak tak?" she said to me.

Aku yang agak blur masa tu dengan confidentnya jawab "Eh,saya dah beli dah tadi(sambil senyum ikhlas)" Ikhlas okay.Aku jawab macam tu sebab aku ingatkan dia tolong orang yang buka stall kat Dewan Brooke tu jual nasi lemak ke ape kan.

       "Owh.Takpe lah.Kalau nak nasi lemak,makcik pun ada bawak.Tolong bagitau kat kawan-kawan lain ye kalau diorang nak beli ke apa" makcik tu jawab sambil senyum sambil mop lantai.

Allah.Aku tak tahu kenapa.Aku rasa kesian sangat-sangat bila dia cakap macam tu.Then aku cakap lah dekat dia untuk menyedapkan hati dia "Nanti saya bagitau kawan-kawan yang lain ye makcik.Terima kasih" Makcik tu pun sambung kerja and aku pun keluar dari washroom sebab masa tu ada aku ada kelas.English Studies kot.

Masa tu aku terfikir sampailah habis kelas,kadang-kadang kita rasa hidup kita susah tapi sebenarnya ada lagi orang yang lebih susah dari kita.We never satisfy with what we have.Jangan tipulah.Manusia biasa memang macam tu.Kadang-kadang kita rasa kita dah syukur dah dengan apa yang kita ada tapi bila ada dugaan dari Allah,mulalahh merungut itu ini.Kadang-kadang kita tak sedar tapi itulah kenyataan.Sindiran untuk diri sendiri jugak.Aku pun manusia bukannya makhluk asing dari planet Pluto.Lepas hal hari tu tiap kali aku jumpa makcik tu mesti aku ingat benda tu.Ntahlah.I pity her.And her friends who work as cleaners in our institute.Whatever it is,be grateful.

Hyde's side(not that bad I guess..hehe) :


Hal semalam.Sakit sungguh hati hamba.Seorang hamba Allah yang ntah sedar ke tak yang dia tu hamba Allah tanpa segan silu dan confident'nya' mengutuk aku.Macam aku takde maruah je bila dia cakap macam tu.But I don't allow my emotion controls my mind 'cause it will cause chaos!

Dia anak orang kaya.Bakal doktor.Cantik.Aku tak pernah kacau dia tapi dia selalu kacau aku.Ko nak suka cinta minat dia biarlah aku tak kisah sebab yang aku tahu ko dah ada pakwe.Tapi yang aku tak paham kenapa ko kacau aku.Maaf ye.Ni kisah cinta aku sebenarnya.Dia sent mesej pegi handphone and she said


"I know that you just same like other girl outside there just want his attentions and want get a title wealthy person.......bla bla bla....Just wasting your time if you stay with your dream so now please go without any inform."


Maaf.Bukan nak riak ke apa tapi grammar tunggang langgang..Haha..macam lah aku bagus sangat =.= Maybe dia ingat dia bakal doc dia hebat dia pandai.Educated person can be a fool.Tak perlulah aku share dekat sini apa yang aku reply tapi aku pantang orang judge aku sedangkan aku tak pernah langsung ada niat macam tu.Setahu aku,aku denga Encik Khairil Adam dah lama.Tak pernah pun keluar isu aku suka dia sebab duit ke apa.Please lah.Yang kaya tu bapak dia bukan dia!Ishh...Duit bapak aku pun dah cukup sara mak aku,adik-adik aku..Elaun aku pun ada nak bagi perut aku kenyang,nak beli apa yang aku nak..Thanks for your concern miss but I don't need his money and I never ask for it.NEVER.I'm not pretty miss and I'm not rich but at least I still have pride in me.Unlike you.Scolding other people,misjudge,insulting and what so ever..Nasib baik aku berdiplomatik sikit semalam..Last-last dia diam..Aku tak boleh dok diam kalau tu bukan salah aku..Biarlah dia..Sombong sangat..

Ish..macam cerita novel je kan..Dulu aku baca dalam novel je tapi last2 aku yang kena..Nasiblah..Malas nak fikir..Bukan salah aku..Huhu..Eh,ni lah masalah kalau berapa hari tak update blog..ok,habis...

sadaqallahulazim :)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...