03 October 2010

Ya..(Buatmu Hawa)

Bismillahirrahmanirrahim..
Senja hampir berlabuh.Sekadar perkongsian kata-kata motivasi dari sebuah buku yang aku tengah baca.Dari Dr.'Aidh Bin Abdullah Al-Qarni..Renung-renungkanlah wahai kaum hawa ^^,

Ya..Dengan senyumanmu yang cantik,yang mengirimkan cinta,dan mengutus kasih sayang bagi orang lain.

Ya..Dengan tutur kata yang baik anda dapat  menjalin persahabatan yang dianjurkan syari'at dan menghapus semua rasa dengki.

Ya..Dengan derma yang membahagiakan si miskin,menyenangkan orang fakir,mengenyangkan perut yang lapar.

Ya..Dengan kesedianmu duduk bersama Al-Quran seraya membaca,merenungi,dan mengamalkannya sambil bertaubat dan beristighfar.

Ya..Dengan banyak berzikir,memohon ampun,rajin berdoa,dan suka memperbaharui taubat.

Ya..Dengan mendidik anak-anakmu dengan agama,mengajarkan sunnah Nabi dan memberi petunjuk tentang apa-apa yang bermanfaat bagi mereka.

Ya..Dengan rasa malumu dan hijab (penutup aurat) yang diperintahkan Allah,kerana hanya itulah cara untuk menjaga dan memelihara dirimu.

Ya..Dengan berteman bersama wanita-wanita yang baik dari kalangan mereka yang mempunyai rasa takut kepada Allah,menyukai pengamalan,agama,dan menghormati norma-norma etika.

Ya..Dengan berbuat baik kepada kedua orang tuanya,menyambung persaudaraan,menghormati tetangga,dan menyantuni anak yatim.

Ya..Untuk membaca sesuatu yang bermanfaat dengan menelaah buku yang menarik dan berfaedah,buku yang menyenangkan dan memberi tuntunan.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...